Voor de buurt

Wij zijn gewend om naar elkaar om te zien en voor elkaar klaar te staan. Als leden van de kerk doen we veel 'vrijwilligerswerk'. Uiteraard in commissies, werkgroepen, kerkenraad en dergelijke, maar ook informeel door elkaar en anderen te helpen.

Die kracht willen we niet alleen voor onszelf houden. We willen als kerk van betekenis zijn voor de buurt. Bijvoorbeeld door praktische hulp te bieden aan mensen die dat nodig hebben. Binnen én buiten de kerk. Dat noemen we burenhulp.

Het kan om van alles gaan:

• onderhouden van de tuin
  • klussen
  • oppassen
  • koken
  • wandelen
  • helpen met administratie
  • bemiddelen richting hulpinstanties
  • helpen bij computergebruik
  • geven van taalles
  • etc.

Als u een hulpvraag van uzelf of iemand anders hebt, dan kunt u mailen naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Wij kunnen geen hulp garanderen, want we zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van vrijwilligers. We doen ons best om in uw hulpvraag te voorzien. Incidentele hulp is vaak makkelijker te regelen dan structurele hulp.

Zou u zelf weleens een dorpsgenoot willen helpen? Fijn! Wij zouden blij zijn als u het ons via het genoemde mailadres laat weten. U kunt daarbij aangeven waar u goed in bent of welke hulp u graag zou bieden. Ter inspiratie kunt u een formuliertje bekijken dat we eerder voor dit doel gebruikt hebben.

Aan het eind van dit jaar kan ook hier de balans van Kinderbeurs "Het kleine P-rijsje" worden opgemaakt. De start was in november 2015, dus eigenlijk over 14 maanden werd er voor een bedrag van € 5308,35 aan spullen verkocht!

Na aftrek van kosten voor de buitenopslag en reclame, is er € 2312,80 (de helft van het nettobedrag) overgemaakt naar de Stichting Kinderen van de Voedselbank. De andere helft is voor activiteiten van de Woudtse kerk. Ook een belangrijke opbrengst, die niet in cijfers kan worden uitgedrukt, is het enthousiasme van de vrijwilligers (ca. 15), de motivering van de mensen die spullen hebben ingeleverd, en alle contacten die hierdoor zijn ontstaan.

Op 7 januari wordt er weer een nieuwe start gemaakt, met een nieuw sociaal doel. Het wordt de Stichting Jarige Job, die het voor ieder kind mogelijk wil maken om een normale verjaardag te vieren. Graag maken wij u ook enthousiast voor dit doel, en gaan er in het nieuwe jaar weer met veel plezier tegen aan!

Eindelijk zijn we dan van start met Kinderbeurs "Het kleine P-rijsje"!

In onze Protestantse gemeente was al langer belangstelling voor het opstarten van een kringloopwinkel. Het zou inkomsten moeten genereren voor de kerkelijke gemeente, diaconale en andere sociale doelen. Ook was het doel om een sociale ontmoetingsplek te zijn en hergebruik van spullen te stimuleren. Aanvankelijk werd gezocht naar een te huren ruimte van ca. 300m2. Een dergelijke ruimte bleek niet alleen te duur, maar ook (nog) niet te vinden in Den Hoorn.

Toen is gekozen voor een kleinschalige variant met alleen kinderspullen. Ons gebouw De Rijstuin is op zaterdagen voor dit doel goed te gebruiken. De spullen moeten dan wel steeds worden uitgestald en ingepakt. Voorlopig is ervoor gekozen om eenmaal per maand, elke eerste zaterdag van 10 tot 13 uur in te zamelen én te verkopen (nadat er een voorraad van vier maanden inzamelen was). Onze eerste verkoopdag was 7 november 2015. De kringloop is voor kinderspullen (0 tot 10 jaar) zoals kleding, speelgoed en meubels. De financiële opbrengst gaat voor 50% naar Stichting Kinderen van de Voedselbank; de rest is voor activiteiten van de kerk. Elk jaar wordt een ander 50%-doel gekozen. Naast gemeenteleden werken er ook mensen van buiten de kerk mee omdat zij het een zinvolle tijdbesteding vinden.

De naam van de kinderbeurs "Het kleine P-rijsje" slaat niet alleen op de kleine prijs die voor de spullen wordt gevraagd. Het is ook een verwijzing naar het gebouw De Rijstuin, (dat is genoemd naar een ruimte waar rijshout lag opgeslagen) en naar een beginnende scheut of twijg aan een boom. We hopen dat deze scheut zal uitgroeien tot een volwaardige tak of boom!