Ds. Barbara Lamain (Heilig Avondmaal)

Live kijken en terugkijken: hierboven
Live luisteren | Terugluisteren
Liturgie

In de dienst van 4 september vieren we het Heilig Avondmaal. In de ochtenddienst in ’t Woudt en in de avonddienst in De Rijstuin. Qua lezingen volgen we het rooster van de Kindernevendienst. Dat zijn deze weken de verhalen over David uit 2 Samuel. Op 4 september lezen we uit 2 Samuel 11 en 12: de geschiedenis met koning David, Bathseba en haar man Uria, opperbevelhebber Joab en de profeet Nathan. Een verhaal zo rauw als de wereld waar we in leven. Een verhaal van machtsmisbruik, verkrachting en het verdoezelen hiervan door moord met voorbedachte rade. Nota bene door de koning, de gezalfde van God.

Een afschuwelijk verhaal dat ik liever niet lees. Toch is het belangrijk dat we deze verhalen wel lezen in de kerk. Waarom? Voor veel mensen is zo’n verhaal niet alleen een tekst, maar werkelijkheid. Als we dit soort teksten niet lezen samen, is de kans groot dat we er ook niet over praten samen. Als we dit soort teksten niet lezen samen, dan missen we ook de gelegenheid om te horen wat God ons laat zien. Juist door alle ellende heen.

Waarom lezen we dit verhaal? Om te leren dat er geen plek is in ons leven waar het Woord van God niet kan komen. Om te leren dat zelfs als dit gebeurt, dat toch niets ons kan scheiden van de liefde van God in Christus Jezus – zelfs niet deze tekst of deze ervaring. Dit is de wereld waarin Jezus is gekomen. Om deze wereld te verlossen; om ons te verlossen. Daarom kunnen we het Avondmaal vieren met elkaar. Ondanks alles. Door Zijn genade. Wat een wonder.

Collecte Diaconie: Diaconale collecte Heilig Avondmaal: Streekverband de Tien

Het is sinds jaren een goede gewoonte om tijdens het Heilig Avondmaal te collecteren voor Streekverband de Tien. Door de bij het Streekverband De Tien aangesloten kerken, wordt elk jaar geld ingezameld d.m.v. collecten, giften enz. Hiermee worden uitsluitend zes projecten, die volgens procedure voorgedragen en gekozen zijn door de deelnemende diaconieën, ondersteund.

Eén van de projecten is Stichting de Zaaier.

Stichting de Zaaier helpt de bevolking in noordoost Congo. Dat doen zij sinds 1986 met kleinschalige projecten waarbij de inzet van inwoners wordt gevraagd. Stichting de Zaaier voorziet de bewoners van een zaadje en zij laten het zaadje uitgroeien tot een krachtige plant. Zo zet de stichting zich onder meer in om opleidingen te kunnen betalen, bieden zij ondersteuning op agrarisch gebied en bouwen zij letterlijk en figuurlijk bruggen. Een brug zodat de bevolking niet meer kilometers hoeft om te lopen. Maar ook bruggen tussen mensen en bedrijven. De stichting is een initiatief van enkele Westlandse ondernemers. Zij trokken zich het lot van de erbarmelijke leefomstandigheden van de bevolking in noordoost Congo erg aan. De kennis uit het Westland delen zij met Congo. Waterinstallaties, kassen en plastic tunnels voor stekken, helpen de inwoners aan gezonde voeding, maar ook aan werk.

Gezondheidszorg is ook belangrijk onderdeel. Stichting de Zaaier levert hospitaal goederen, zij onderhouden een leprahuis en een dovenschool voor kinderen. Wat begon als een kleinschalig initiatief, is langzaam uitgegroeid tot een middelgrote stichting met een landelijke uitstraling. Deze groei heeft de stichting te danken aan een enthousiast en hardwerkend team van vrijwilligers en aan haar loyale donateurs. Jaarlijks vinden er diverse projecten plaats om geld in te zamelen voor onze doelen. Voor meer info: www.dezaaier.com

Collecte Kerkrentmeesters: eigen werk

Datum

4 september 2022
Verlopen

Tijd

10:00

Locatie

Woudtse kerk
't Woudt 25, 2636 HD Schipluiden
Categorie