info@woudtsekerk.nl
Protestantse Gemeente 't Woudt - Den Hoorn
Protestantse Gemeente 't Woudt - Den Hoorn

Advent en Kerst 2019

We reizen samen door de tijd. Als we jonger zijn dan lijkt die reis eindeloos lang te duren; soms willen we wel dat het wat sneller gaat. Als we inmiddels iets langer op weg zijn, voelt het alsof we steeds sneller reizen. Al is dat misschien aan de buitenkant niet zo te zien: als we jonger zijn verplaatsen we ons over het algemeen sneller dan als we wat ouder zijn. En toch. Onze reis gaat steeds sneller, zo lijkt het.

Voor onze reis door 2019 betekent het dat we inmiddels leven in Advent. Ook al zijn we daar misschien nog niet aan toe voor ons gevoel. Ook al voelt het als een hele overgang. Een overgang omdat we zo druk zijn op ons werk of op school. Advent betekent ook: stil worden en stil staan. Een overgang omdat ons hoofd en hart zo vol zijn met van alles en nog wat. Advent betekent ook: niet ons richten op zoveel dingen, maar op het ene, op de Ene. Een overgang omdat we misschien veel hebben meegemaakt of veel hebben verloren. Advent betekent ook: ons hoofd omhoog heffen, in verwachting op wat komt, in verwachting van Degene die komt.

Misschien hebben we er naar uit gezien: de tijd waarin we ons vaak wat meer naar binnen keren: met dat het buiten kouder en donkerder wordt, zoeken we binnen licht, warmte en geborgenheid. Vaak zoeken we dat in ons eigen huis. En dat is ook goed. Tegelijk is het zo mooi dat we dat in deze Adventstijd ook samen kunnen doen. We zijn welkom in de huizen van gemeenteleden. Via de Levende Adventskalender hebben we allerlei mogelijkheden om elkaar te ontmoeten in de huiselijke sfeer en zo samen toe te leven naar de komst van Christus. Onze reis door het jaar doen we dus niet alleen; onze reis door het jaar doen we ook niet alleen met onze eigen dierbaren; onze reis door het jaar doen we ook met elkaar in de gemeente. God geeft ons elkaar als reisgenoten.

Als reisgenoten van elkaar zoeken we ook licht, warmte en geborgenheid in een ander Huis. Waar de hemel de aarde raakt. Waar we wekelijks worden stil gezet en worden gevoed. Waar ons leven in een ander licht komt te staan. Waar we horen over God die zo klein werd, dat Hij mens werd, en kwam wonen in ons eigen huis. Om samen met ons op weg te gaan, op onze reis door de tijd, uiteindelijk op weg naar het Huis van Zijn Vader.