Bij de diensten

·

Afgelopen zondag lazen we Johannes 4:1-30: Jezus ontmoet een Samaritaanse vrouw. Jezus laat merken wie Hij is. En Hij laat merken dat Hij ook weet wie zij is. Hij vraagt naar haar man. Ze zegt dat ze die niet heeft. ‘Je hebt gelijk als je zegt dat je geen man hebt. Je hebt vijf mannen gehad en degene die je nu hebt is je man niet. wat je zegt is waar’ John. 4: 17-18). Hij  veroordeelt haar niet voor haar verleden of voor hoe haar leven geworden is. Hij bevestigt haar in het zeggen van de waarheid. ‘Je hebt gelijk’, zegt Hij. Dat is wat Jezus wil, dat we de waarheid zeggen, dat we eerlijk zijn.

De waarheid vertellen over wie wij zijn, over ons leven. Dat kan bevrijdend zijn. Zeker als de persoon aan wie wij het zeggen ons benadert met de waardigheid en liefde zoals Jezus die laat zien. Hij  noemt haar verleden. Waarom? Om haar te laten voelen hoe fout haar leven gegaan is? Om haar te laten merken hoe slecht zij is? Jezus noemt haar verleden. Om haar ervan te bevrijden. Hij noemt haar verleden om het weg te halen als bron van schaamte. Hij noemt het. Maar Hij gaat er niet roeren. Hij vraagt niet naar alle details. Hij gaat er niet op door, en zij ook niet. Jezus noemt haar verleden om het weg te halen als obstakel tussen haar en hem, om haar te kunnen ontmoeten. Jezus noemt haar verleden om haar te helpen in het ontdekken wie Hij is zodat Hij haar kan bevrijden.

Het belangrijkste is ons leven is niet wat wij hebben meegemaakt, wat wij hebben gedaan. maar het belangrijkste is hoe we reageren op Jezus. Of we ingaan op Zijn uitnodiging aan ons. Hij nodigt ons uit tot een nieuw leven. Hij wil ons op onze voeten zetten en nodigt ons uit achter Hem aan te gaan.

Het is belangrijk dat we in de kerk ons verhaal kunnen vertellen. Over kleine en grote dingen. Over onze vreugde en verdriet, ons geloof en ongeloof. Over het volgen van Jezus. In de gemeente zijn verschillende mensen die hiervoor een belofte hebben afgelegd: de pastoraal ouderlingen, ikzelf en ook de pastoraal bezoekers. Zondag hebben we er twee bij gekregen: Karin Happée en Marianne Ruijgrok. Zijn hebben de belofte van geheimhouding afgelegd. Voel je vrij om ons te benaderen als je wilt praten. Je kunt je verhaal vertellen en samen zoeken we God.