info@woudtsekerk.nl
Protestantse Gemeente 't Woudt - Den Hoorn
Protestantse Gemeente 't Woudt - Den Hoorn

Het is wennen…

Wat is ons leven opeens veranderd. We leven in een situatie die we nooit eerder hebben meegemaakt. Van een paar van u hoorde ik, dat het u deed denken aan de oorlog, wat betreft inperking van vrijheden. Tegelijkertijd hoorde ik: nee, toen was het anders, want toen konden we wel naar de kerk. Veel van onze vaste patronen, vaste gewoontes en vaste punten in onze week en in onze dagen, zijn weggevallen. Of in elk geval drastisch anders geworden. Het kost energie, het kost wilskracht en het kost emoties om te wennen aan de nieuwe situatie. Temeer daar we niet weten hoelang dit gaat duren. Ook in onze eigen gemeente zijn mensen getroffen door het Coronavirus: op het moment dat ik dit schrijf ligt Aad Moerman op de IC van het Reinier de Graaf Gasthuis en is Johann Kleijwegt thuis in quarantaine. We bidden voor hen beiden voor genezing en herstel. 

Het was wennen om afgelopen zondag – voor de tweede keer – niet in ons eigen gebouw samen te kunnen komen. Het was fijn dat we thuis via Kerkomroep de dienst konden meebeleven vanuit de Woudtse Kerk waarin ds. Den Breejen voorging. Het is voor de meesten van ons wennen om een kerkdienst vanuit thuis mee te beleven. Ik las wat tips die kunnen helpen: 

  1. Kom uit je bed en kleed je aan – het helpt je om in de ‘mindset’ van kerk te komen…
  2. Beleef het mee samen met (zoveel mogelijk van) je gezinsleden / huisgenoten, het liefst ‘live’.
  3. Focus op de dienst: multi-tasken is niet bevorderlijk wanneer je tot rust wilt komen en wanneer je de boodschap tot je wilt laten komen. Besef: het is de ‘zendtijd van de Heilige Geest’! 
  4. Kijk mee op het grootste scherm dat je thuis hebt 
  5. Doe wat je in de kerk ook zou doen. Ga staan bij het aanvangslied, votum & groet, slotlied en de zegen. Zing hardop mee. Bid mee: vouw je handen, doe je ogen dicht, bid het Onze Vader hardop mee. Ja, dat is thuis wennen… maar het helpt zo.

    (Uit: Facebook, Kissing Fish Book)

Deze week is er op dinsdag en donderdag om 12 uur een meditatief moment. Dit is niet fysiek mee te beleven, maar wel via de Facebook-pagina van de kerk.

Als gemeente zijn we ook gewend om elkaar te ontmoeten door de weeks in allerlei kleinere of grotere groepen. Ook dat is nu niet mogelijk. Alle kringen moedigen we aan om wel contact te hebben en kring te houden, maar dan via digitale mogelijkheden. Verschillende kringen zijn hier al mee begonnen. Met de kinderen van de MMBC hebben we elkaar ook ontmoet maandag via Zoom. We hebben elkaar gesproken, samen gebeden (zelfs kringgebed!) en samen uit de Bijbel gelezen.

We beseffen ook dat dit een tijd is waarop mensen eenzaamheid kunnen ervaren. We moedigen iedereen aan om oog te hebben voor de mensen om je heen en te bedenken wat je voor elkaar kunt betekenen. Door elkaar te bellen, een kaart te sturen, boodschappen te doen voor elkaar, maaltijden te brengen. En ook vooral: om vooral elkaar te bidden. Het is bemoedigend om te horen en te zien hoeveel onderling contact er ook de afgelopen week is geweest tussen allerlei mensen, we blijven met elkaar verbonden.

Zoek rust mijn ziel, bij God alleen, van Hem blijf ik alles verwachten.
Hij alleen is mijn rots en mijn redding, mijn burcht, ik zal niet wankelen. Psalm 62: 6-7